19:00

Vedums AIS

Referat: Trollhättans BoIS - Vedums AIS

Gurra poängräddare mot BOIS!

Gårdagens match mot Trollhättans BOIS på bortaplan slutade till sist 2-2 (1-1) efter att Gustav Josefsson kvitterat med ca fem minuter kvar. Trots den sena kvitteringen var känslan efteråt att det här var en match som vi skulle ha vunnit, inte minst efter den enastående första halvtimmen.

Redan efter några minuter etablerade vi ett rejält tryck på bortalagets planhalva och detta trots en ganska kraftig motvind. Hemmalaget envisades med att ständigt rulla ut bollen till sin backlinje och här firade vi stora triumfer med vårt aggressiva försvarsspel. Vi såg också till att ha mycket folk med oss i offensiven och låg verkligen på för ett ledningsmål.

Efter ca 20 min tvingades undertecknad kliva av med en knäskada och Dennis Lindholm tog plats i försvaret. Vi lät inte omdispositionerna störa oss utan fortsatte pumpa på. Klas Boman hade haft två bra skottlägen från vänster ytter position utan resultat, men när han sedan fick sitt tredje läge small det rejält! Klas fick på en för honom sedvanlig projektil och likt en missil drog han upp bolen stenhårt i första krysset – vackert!

Under den efterföljande fem minuters perioden hade vi ytterligare bra tendenser, inte minst Jonas Aronsson fick en stickare i djupled men valde att gå in i banan istället för att gå rakt på mål. Jonas fick dock till ett bra avslut, men visst hade man önskat att han haft en lika bra högerfot i det läget!

Efter de första 25min inträffade det som hänt vid flera tillfällen den här säsongen. Vi tar några felbeslut och sätts litegrann under press och omgående sprids en viss ängslan i hela laget. Vi fortsätter att slarva i passningsspelet och sätter oss själva i onödiga situationer där vi istället för att kunna kontra ger bort en hörna eller liknande i motsatt riktning.

Just en hörna kostar oss också Trollhättans kvittering, men den var till en början en skänk från den för dagen högst ojämne domherren! Dennis Lindholm ska bara täcka ut en boll över kortlinjen när han får en rejäl knuff i ryggen. Både boll och Dennis flyger ut över linjen, men domaren väljer helt ofattbart att blåsa för hörna och inte frispark. Givetvis trycker hemmalaget in kvitteringen till 1-1 vilket kändes totalt ologiskt i det läget och dessutom fruktansvärt orättvist på alla sätt.

Det märks också tydligt att vår passivitet omedelbart gör sig gällande och de sista tio minuterna av halvleken tar Trollhättan över totalt. Vi uppträder klantigt och passivt i många situationer och har fullt jobb med att freda oss halvleken ut. Närmare än en frispark i ribbans överkant kommer inte Trollhättan utan oavgjort i paus.

Sammanfattningsvis hade man önskat att våra 25 första minuter skulle ha räckt för att i princip ha stängt matchen. Hela laget skulle må oerhört bra av få spela i ett tvåmåls överläge lite oftare för att bygga upp en större trygghet och tro på sin och lagets förmåga. Först då kommer vi att kunna ta det sista steget som fattas för tillfället, men jag är fast övertygad om att vi når till den nivån när som helst!

Vi lyckas inte få till en lika bra start på den andra halvleken, men spelet jämnas i alla fall ut ordentligt. Peter Wallin ersatte Johan Kempe som högerback i syfte att få till en frejdigare offensiv. Vi har dock svårt att vinna bollen fullt ut i backlinjen och lyckas bla på grund av detta lite för sällan förlägga spelet till Trollhättans planhalva. Just när spelet står och väger som mest börjar vi så smått hitta in i matchen på allvar igen och inom loppet av två minuter skapar vi två jättechanser.

Först får Daniel Möller fullträff från 25 meter, men bollen slår stenhårt i det vänstra ribbkrysset och den bollen hade annars varit en seriös utmanare till Bomans ledningsmål. Kort därefter nickar Fredrik Möller en hörna, men just när vi på bänken ställer oss upp för att jubla dyker en motståndare upp och får bort bollen på mållinjen.

Mycket mentalt jobbigt att Trollhättan i anfallet efter går upp och tar ledningen med 2-1, återigen på en hörna där vi inte lyckas få bort bollen. Den här gången viker vi oss ändå inte på samma sätt som i den första halvleken utan håller spelet väl uppe.

Hemmalaget är dock fortsatt lite vassare, mycket tack vare att vi inte får till vare sig försvarsspel eller passningsspel tillräckligt bra. För att få till ytterligare en förändring bytte Gustav Josefsson av Jonas Aronsson och detta byte skulle vissa sig lyckosamt lite senare. Även Robin Lennartsson fick på nytt känning av sin sträckning och klev också av med kvarten kvar. Erik Haglund byttes in som forward och lyckades precis som vanligt suga in bollen och fördela enkla och bra passningar.

Även Simon Lindau fick chansen att visa upp sig när han kom in som innermittfältare istället för Daniel Josefsson och i samband med detta gick vi också ner på en trebackslinje. Trenden var tydlig att vi allt mer började ta över händelserna och chanserna började också närma sig.

Klas Boman hade redan lite tidigare haft vår första riktigt heta kvitteringschans när hans skott touchade en försvarare och slog i stolpens insida. Klas gjorde en enormt bra match och sysselsatte långa perioder ensam Trollhättans försvar. Nu var han vid flera tillfällen oerhört nära att hitta sina medspelare med framspelningar, men de riktigt vassa situationerna uppstod inte. Även Erik Haglund skapade tillsammans med Boman och Daniel Möller flera bra inläggssituationer utan att även där få till det fullt ut.

Istället fick nyinbytte Gustav Josefsson kliva fram och svepa in 2-2 målet med en urtjusig vänstervolley strax utanför straffområdet! Målet kändes sett till vår första halvtimme och chanserna vi skapade högst välförtjänt. Det hade känts oerhört tungt att behöva lämna den här matchen utan poäng när vi sliter så hårt och vaskar fram så mycket klara lägen. Den här poängen tror jag också kan visa sig viktig längre fram då vi visade en härlig moral som aldrig gav upp trots skador och tunga baklängesmål.

Oturen fortsätter att grina oss i ansiktet med alla skador och sjukdomar, men hela truppen (spelare och ledare) vägrar fokusera för mycket på det, utan istället fortsätter vi att kriga på varje träning och match. Resultaten och vissa situationer i matcherna går sannerligen inte alltid vår väg hittills den här säsongen, men det finns så mycket positiv energi och vilja i laget att vi kommer att vända på det här fullt ut!

Boman är redan nämnd för sin strålande insats. Hans bästa match för säsongen där han visade prov på alla sina styrkor i form av styrka, teknik, snabbhet och målfarlighet – det bådar gott för framtiden!

Johannes Sandberg ersatte skadade Håkan Göransson i VAIS-kassen och gjorde det med den äran. Johannes visade upp ett säkert målvaktsspel och var chanslös på båda målen. Han stod också för en poängräddande insats när han räddade ett friläge vid ställningen 2-1 till Trollhättan.

All respekt för dessa båda herrar, men VAIS bästa spelare den här dagen var Max Andersson. Max var helt felfri i 90 minuter, brytnings- och placeringssäker i försvarsspelet och vårdad i offensiven med bra uppspel. Max har potential att bli en riktigt bra fotbollsspelare med kapacitet för spel i betydligt högre divisioner och det här var definitivt hans bästa match i VAIS!